Wegańska zapiekanka pasterska

wegańska zapiekanka pasterska

 Zapiekanka pasterska to tradycyjne danie pochodzące z XVIII wieku. Wtedy to popularne w Europie stały się ziemniaki, a dzięki niskiej cenie możliwe było spożywanie ich w naprawdę dużych ilościach. Sama zapiekanka tradycyjnie składa się z grubej warstwy ziemniaczanego puree, pod którym znajduje się mieszanka mięsa i warzyw. W dzisiejszym przepisie chcę Wam pokazać jak stworzyć przepyszne połączenie dobrej jakości roślinnego białka z warzywami, pod pyszną, puszystą i grubą ziemniaczaną warstwą. Jest to idealne danie na nadchodzące jesienne i zimowe wieczory, zapiekanki mają w sobie coś magicznego gdy wstawimy je do piekarnika od razu poczujemy się przytulnie, a już po kilku minutach nasz dom wypełni się pięknym zapachem. Takie jedzenie jest bardzo treściwe, a zjadając je czujemy spokój i po prostu szczęście. Ta zapiekanka to zdrowsza wersja tradycyjnie bardzo kalorycznego dania.

Jako bazy do nadzienia wykorzystam kiełbaski warzywne vege firmy BeVege. Składają się one głównie z białka grochu, mają same naturalne składniki i są po prostu pyszne. Wybrałam wersje warzywną, dostępna jest jeszcze grzybowa, która też świetnie by się sprawdziła, szczególnie jeśli do nadzienia dodalibyśmy kilka dodatkowych grzybków czy pieczarek. Szczerze Was zachęcam do spróbowania innych wegańskich produktów tej marki, mojej Basi bardzo posmakował pasztet.

 

Składniki na 4 porcje
1 opakowanie kiełbasek warzywne vege BeVege
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
1/2 szklanki passaty pomidorowej
1 łyżeczka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki soli
szklanka wody (lub wiecej)

1 kilogram ziemniaków
3/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki soli
świeża gałka muszkatołowa i pieprz do smaku

  1. Ziemniaki zalać wodą i ugotować do miękkości, następnie dostawić do przestudzenia.
  2. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju kokosowym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy się zeszkli dodać do niej drobno pokrojoną marchwkę, całość posolić, zalać wodą i podsmażać aż marchewka zmięknie (w razie potrzeby dodać więcej wody).
  3. Kiełbaski wyjąć z opakowania, każdą przekroić wzdłuż na cztery części i drobno pokroić. Dodać pokrojone kiełbaski do warzyw i całość razem podsmażyć. Na koniec dodać passatę pomidorową, wszystko wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
  4. Ziemniaki obrać i rozgnieść widelcem, dodać olej kokosowy i połowe mleka, dokładnie wymieszać do połączenia. Następnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać pozostałe mleko i dokładnie całość wymieszać.
  5. Na dno formy do zapiekania wyłożyć gotowe nadzienie, na nim ułożyć przygotowane ziemniaki. Całość docisnąć i przy pomocy widelca zrobić wzorki (im więcej tym lepiej – to one sprawią, że wierzch będzie chrupiący).
  6. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 250stopni  i piec do zarumienienia (około 10minut).

wegańska zapiekanka pasterska wegańska zapiekanka pasterska

 

Wpis powstał we współpracy z marką BeVege.