Zapiekany dip z ciecierzycy

zapiekany dip z ciecierzycy

Wegańskie śniadanie białkowo-tłuszowe, dip na wegańską imprezę, pasta kanapkowa czy rozgrzewający podwieczorek. Ten przepis jest wszechstronny, warto o nim pamiętać gdy dopadnie nas ochota na małe co nieco. Wyrazisty w smaku, o cudownej konsystencji, pyszny na ciepło i na zimno, a do tego na pewno nie spowoduje żadnych wyrzutów sumienia. Idealny jesienną i zimową porą!

Skład:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 suszone pomidory,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki soli.
  1. Pomidory suszone drobno posiekać i wrzucić do blendera razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Całość blendować do uzyskania gładkiej masy.
  2. Masę ciecierzycową przełożyć do dużej kokilki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C, zapiekać przez 15 minut.
  3. Po tym czasie pastę wyjąć i podawać z dobrej jakości pieczywem, pieczonymi warzywami, czy słupkami świeżych warzyw, a nawet dobrej jakości nachosami.

zapiekany dip z ciecierzycy

Oceń przepis: 
Przepis na
Zapiekany dip z ciecierzycy
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
brak oceny na podstawie 0 ocen




  • http://copysznego.pl/ Karolina

    Ale ciekawy przepis! :)

  • zlapinska

    czy inny olej niż kokosowy się nadaje? :) Np. oliwa z oliwek, lniany lub rzepakowy?

    http://www.zielonakuchnia.blogspot.com

  • http://makehappyday.com Olga Pietraszewska

    Extra! Zrobię do pieczonych warzyw! :)

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia www.rabarbarowo.pl

    Cudowne danie <3