Chlebek bananowy (wegański)

wegański chlebek bananowy

Wegański chlebek bananowy traktuję jak złoto w mojej kuchni. Najlepszy deser, pyszna przekąska, poczęstunek dla gości czy podwieczorek dla Basi. Pożywny, przepyszny i całkiem zdrowy. Były tygodnie gdy robiłam go codziennie. Swoją słodycz zawdzięcza temu, że składa się głównie z bananów, pamiętajcie, żeby wybierać takie bardzo dojrzałe, piegowate i miękkie ;)

Kiedyś nie przepadałam za chlebkiem bananowym, teraz jednak poluję na przecenione Bio banany zawsze gdy jestem w sklepie. Odkryłam też, że chlebek ma magiczną moc pocieszania, więc jeśli Wam smutno, albo znacie kogoś kto mógłby mieć lepszy humor to upieczcie mu ten chlebek. Efekt gwarantowany!

Chlebek bananowy – skład (1 mała keksówka):

  • 4 dojrzałe banany,
  • 2 łyżku oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • skórka i sok z 1 pomarańczy (opcjonalnie),
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (lub owsianej lub mieszanki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej w równych proporcjach),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru kokosowego,
  • szczypta soli,
  • 50g gorzkiej czekolady (lub groszków czekoladowych).
  1. Banany rozdrobnić widelcem w dużej misce, dodać olej, sok z cytryny i skórkę oraz sok z pomarańczy. Całość wymieszać.
  2. W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki, następnie przesypać je do mokrych i wymieszać jedynie do połączenia.
  3. Czekoladę drobno posiekać, zostawić część do posypania z wierzchu. Wmieszać czekoladę w ciasto i przełożyć je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pozostałą czekoladą*.
  4. Chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C i piec przez 45-55minut, sprawdzając stopień zarumienienia już po 40minutach.
  5. Po wyjęciu studzić chlebek bananowy na kratce.

*Można zrezygnować z czekolady i posypać wierzch 2 łyżkami cukru kokosowego i garścią orzechów pekan (one wspaniale się przypiekają! Piekarnik zmienia całkowicie ich oblicze).

 

wegański chlebek bananowy wegański chlebek bananowy

Oceń przepis: 
Przepis na
Wegański chlebek bananowy
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.5 na podstawie 17 ocen




  • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

    Mieszanką ryżowej, gryczanej i ziemniaczanej w równych proporcjach :)

  • Martyna Janicka

    Gdzie można kupić takie groszki? nie mogę upolować ;c

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Sa w lidlu, nie wiem czy na stałe czy tylko przed Świetami, ale wczoraj kupiłam zapas :)

  • monia

    Hej czy moge dać mąkę pszenną zamiast orkiszowej?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Jasne!

  • Pat Dream

    Mega !:)

  • Sofia Teper-Folino

    Czy on ma wyjść w środku taki wilgotny i ‚zakalcowaty’?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Mi wychodzi zakalec jak użyję zbyt zimnych składników.

  • Sayurii

    Ponawiam pytanie :)
    Czy powinien wyjść mokry i ciężki? Jaki jest na drugi dzień?
    Chlebek ma smak bardzo dobry, czekoladę dałam 70%kakao i więcej cytryny, a mniej cukru.
    Ale nie wiem jak z konsystencją po upieczeniu…
    Niewiadoma to:
    olej kokosowy – w jakiej ma być konsystencji. Stała czy płynna?
    sok z pomarańczy-opcjonalnie. To są 3-4 łyżki płynu. Czy brak tego nie robi różnicy?
    cukier kokosowy ma taką samą intensywność słodyczy jak zwykły? https://uploads.disquscdn.com/images/84382f50f3e0855b7c1496e8738e5c0d7f43cb7ef31b01ee871aa16ec9393800.jpg

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Cukier kokosowy moim zdaniem jest mniej słodki niż normalny cukier. Olej kokosowy rozpuszczony, sok z pomarańczy moim zdaniem nie zmienia zbyt wiele, jeśli go nie dodaję to obserwuję konsystencje i najwyżej dodaje odrobinę mleka sojowego. Konsystencja przed pieczeniem jest dość zwarta, taka jak na keks. Niestety nie wiem jaki jest drugiego dnia, bo nigdy nie dotrwał u nas, zjadamy cały praktycznie w ciągu 2-3 godzin po upieczeniu.

      • Sayurii

        To dobrze, że rozpuściłam olej-choć w przepisie zabrakło informacji. Na drugi dzień jest bardziej zwarty, ale też bardzo smaczny.
        Myślę, że sok i skórka z pomarańcza powoduje bardziej intensywny smak banana.
        Cukru zwykłego/brązowego wystarczy max 2 łyżki.
        Już czekam na sobotni chlebek bananowy. Zapach podczas pieczenia OBŁĘDNY! :)

  • mini_martinii

    Kochana, jak myślisz, czy można spróbować dodać mrożone truskawki, nie będzie zakalca? Pozdrawiam :)

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Wydaje mi się ze może wyjść zakalec

  • http://ogrodprzydomowy.blogspot.com/ Chrabaszczyk_to_ja

    wypróbuje