Idealne wegańskie placki ziemniaczane

placki ziemniaczane bez jajek

Placki ziemniaczane to ulubione danie mojego dzieciństwa jak i jedno z pierwszych, które próbowałam sama przygotować. Byłam w przedszkolu, odwiedziła mnie koleżanka, a ja postanowiłam ją ugościć plackami ziemniaczanymi własnej produkcji. Już wtedy, tak jak teraz gotowałam bez przepisu i byłam święcie przekonana, że do placków ziemniaczanych dodaję się mąkę ziemniaczaną. Niestety efekt nie był spektakularny – placki wyszły twarde i bez smaku, a koleżanka poszła na obiad do domu.

Dzisiaj witam swoich gości nieco inaczej, nie częstuję też często plackami ziemniaczanymi. To danie zostawiam dla siebie, w domowym zaciszu smaże duże ilości placków i zajadam się nimi razem ze swoją rodziną. Już od dawna próbowałam różnych sposobów by przygotować pyszne placki bez jajek jednym z nich były dwuskładnikowe placki z siemieniem lnianym (swoją drogą bardzo smaczne!). Jednak jak to zwykle bywa – potrzeba matką wynalazków, któregoś wieczora miałam ogromną ochotę na placki, a w domu kompletny brak siemienia lnianego. Postanowiłam pójść na żywioł, starłam ziemniaki (no dobra, ja starłam jednego, resztę starł Łuki) dodałam do nich tylko mąkę i olej i usmażyłam na suchej patelni i… oto objawił mi się najlepszy i najprostszy przepis na placki ziemniaczane bez jajek, które są chrupiące pomimo smażenia na suchej patelni. Idealne placki dla leniwych, którzy nie zawsze mają super zaopatrzoną kuchnię, czyli dla takich jak ja ;)

Wegańskie placki ziemniaczane (12 średnich placków):

  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 średnia cebula,
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej (lub owsianej),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie dodać mąkę, olej i przyprawy. Całość dobrze wymieszać i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu do zarumienienia z obu stron.

placki ziemniaczane bez jajek placki ziemniaczane bez jajek placki ziemniaczane bez jajek

Oceń przepis: 
Przepis na
Placki ziemniaczane bez jajek (Idealnie chrupiące i smażone bez tłuszczu!)
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 3 ocen




  • Tomsonowa

    Czy zamiast tych mąk można użyć najzwyklejszej pszennej? :)
    Na pewno zrobię! <3