Roślinny sernik – najlepszy na Świecie

wegański sernik najlepszy

Przepisów na wegański sernik jest wiele, jednak na najlepszy na Świecie sernik wegański może być tylko jeden. Oto i on – najlepszy przepis na wegański sernik. Nie ma w nim jajek, nie ma twarogu, nie ma nawet mąki, ale smakuje jak najprawdziwszy tradycyjny sernik od Babci. Wszystko za sprawą połączenia nerkowców i… ciecierzycy! Nie zrażajcie się, to właśnie ciecierzycy sernik ma tę  cudowną, kremową konsystencję. Wykonanie sernika jest bardzo proste, spód stanowią daktyle zblendowane z orzechami, a wszystkie składniki na masę serową blenduje się razem dodając wszystko na raz.

 

Wegański sernik składniki na formę o średnicy 20cm:

Spód

  • 8 daktyli świeżych medjool lub 10 suszonych (namoczonych wcześniej we wrzątku),
  • 100g orzechów laskowych.
  1. Orzechy zblendować na mąkę, dodać do nich daktyle i całość blendować aż utworzy kulę. Następnie formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód formy dokładnie wyłożyć masą daktylową i wstawić do lodówki. Masa serowa 
  • 2 szklanki nerkowców (przed namoczeniem),
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki,
  • 1/2 szklanki syropu klonowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej/z tapioki/arrutowej,
  • 300ml tłustego mleka kokosowego (z puszki, ja używam Real thai),
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 łyżki pasty tahini,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • nasiona z 1 laski wanilii,
  • 1/4 łyżeczki soli.
  1. Nerkowce dzień wcześniej zalać zimną wodą lub 15 minut wcześniej zalać wrzątkiem, by wszystkie były przykryte wodą. Następnie odcedzić.
  2. Do blendera wrzucić wszystkie składniki i blendować przez 10-15 minut, do uzyskania gładkiej masy.
  3. Masę serową przelać do formy i wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 180st C (bez termoobiegu), piec przez 1 godzinę.
  4. Po tym czasie wyjąć i przestudzić. Przechowywać w lodówce pod przykryciem, wtedy jest najsmaczniejszy.

 

wegański sernik najlepszy wegański sernik najlepszy wegański sernik najlepszy

Oceń przepis: 
Przepis na
Wegański sernik najlepszy na Świecie
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4 na podstawie 4 ocen




  • zlapinska

    obłędny! wygląda bardziej smakowicie niż tradycyjne :)

    http://www.zielonakuchnia.blogspot.com

  • Paweł

    Czy mleko kokosowe Aniu wczesniej chłodzisz???

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Ja trzymam je w lodówce, ale nie trzeba tego robić :)