Wegański tort czekoladowy – idealny

wegański tort czekoladowy najlepszy

Wegański tort czekoladowy, który można przygotować w jednej misce. Każdy powinien mieć w swoim zeszycie z przepisami takiego klasyka, niezawodny tort, który można przygotować na każdą okazję. Ten jest wyjątkowy, o bardzo głębokim smaku, podwójnie czekoladowy, dla fanów gorzkiej czekolady, chociaż nie brakuje mu słodyczy. Wierzch można dowolnie modyfikować, posypać orzechami, suszonymi owocami czy czekoladą, a środek przełożyć ulubionym dżemem. Przygotowuję go na mące orkiszowej tortowej (typ 450), dzięki czemu jest zdecydowanie zdrowszy niż na zwykłej mące pszennej. 

To najlepszy tort czekoladowy jaki jadłam, a to, że jest wegański? Nikt się nie zorientuje! Przygotujecie go bardzo szybko – w mniej niż godzinę, a do tego potrzebujecie bardzo dostępnych składników.

Przepis w formie filmowej:

Wegański tort czekoladowy – składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego,
  • 1 szklanka kakao w proszku,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 1/2 szklanki mleka roślinnego,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • 1 1/4 szklanki puree dyniowego* (przepis tutaj)
  • 2/3 szklanki oleju kokosowego (płynnego).

Mleko wymieszać z octem jabłkowym i odstawić na kilka minut. Dodać resztę mokrych składników i całość wymieszać dobrze trzepaczką. Następnie dodać pozostałe, suche składniki i wymieszać łyżką tylko do połączenia. Ciasto rozłożyć pomiędzy dwie formy o średnicy 20cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C. Piec przez 30minut, do suchego patyczka, następnie całkowicie wystudzić.

* może być też puree z ugotowanych jabłek lub batatów.

Wegański tort czekoladowy – składniki na krem:

  • 250g masła roślinnego,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 1/2 szklanki kakao w proszku,
  • 50g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej i przestudzonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego

Wszystkie składniki oprócz cukru pudru zmiksować na gładką masę, dodając pomału cukier do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdyby krem był zbyt rzadki dodać więcej kakao lub cukru pudru.

Na przestudzony blat wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem i całość przykryć dokładnie kremem. Tort można kroić od razu, moim zdaniem jednak lepiej smakuje schłodzony w lodówce.

wegański tort czekoladowy najlepszy

 

Oceń przepis: 
Przepis na
Wegański tort czekoladowy - najlepszy
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
brak oceny na podstawie 0 ocen




  • Ala

    Wygląda rewelacyjnie ,a jakie masło roślinne używasz Aniu ?