Muhammara – pasta z pieczonej papryki

muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich

Moje najnowsze odkrycie, to pochodząca z Syrii pasta z pieczonej papryki. Idealna do kanapek, a jeszcze lepsza do tzw. „mezze” czyli małych przekąsek. Można ją jeść ze słupkami marchewki, malutkimi falafelkami czy wyjadać z miseczki przy pomocy krakersów. Gdy tylko odkryłam ten przepis, od razu zaczęłam przygotowywać go nałogowo, tworząc i sprawdzając nowe połączenia składników. Tradycyjnie w muhammarze znajduje się pieczona papryka, orzechy włoskie, kumin i chleb (najlepiej czerstwy). Mi najbardziej smakuje połączenie z krakersami (takimi z makiem i sezamem, które nadają dodatkowej głębi smaku), zamiast chleba, a za inspiracje do tego dziękuję Alicji z WeganNerd. Muhammara jest bardzo specyficzna z smaku – bardziej słodka niż słona, jeśli Ci to przeszkadza to dodaj odrobinę soku z cytryny.

Składniki na Muhammarę (1 miseczka):

  • 4 czerwone papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 2 kromki czerstwego chleba lub 2 garście krakersów,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 1/4 łyżeczki płatków chili,
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego lub klonowego,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie).
  1. Papryki umyć, przekroić na pół i i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec przez 40 minut, aż zaczną się pojawiać na papryce czarne plamki. Następnie przy pomocy szczypiec przełożyć paprykę do miski i przykryć folią spożywczą, do przestudzenia. Po przestudzeniu zdjąć z papryki skórkę i przełożyć ją do blendera.
  2. Do papryki dodać obrane ząbki czosnku, orzechy włoskie (jeśli macie ochotę możecie je wcześniej podprażyć na suchej patelni, nie jest to konieczne, ale nadaje dodatkowego smaku), krakersy, przyprawy i syrop, całość zblendować na gładko dodając oliwę z oliwek.
  3. Następnie całość spróbować i doprawić solą oraz ewentualnie sokiem z cytryny.
  4. Pasta najlepiej smakuje po przegryzieniu się w lodówce, jednak mało kto może się powstrzymać i czekać ;)
Oceń przepis: 
Przepis na
Muhammara
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
3.5 na podstawie 5 ocen