Moje najnowsze odkrycie, to pochodząca z Syrii pasta z pieczonej papryki. Idealna do kanapek, a jeszcze lepsza do tzw. „mezze” czyli małych przekąsek. Można ją jeść ze słupkami marchewki, malutkimi falafelkami czy wyjadać z miseczki przy pomocy krakersów. Gdy tylko odkryłam ten przepis, od razu zaczęłam przygotowywać go nałogowo, tworząc i sprawdzając nowe połączenia składników. Tradycyjnie w muhammarze znajduje się pieczona papryka, orzechy włoskie, kumin i chleb (najlepiej czerstwy). Mi najbardziej smakuje połączenie z krakersami (takimi z makiem i sezamem, które nadają dodatkowej głębi smaku), zamiast chleba, a za inspiracje do tego dziękuję Alicji z WeganNerd. Muhammara jest bardzo specyficzna z smaku – bardziej słodka niż słona, jeśli Ci to przeszkadza to dodaj odrobinę soku z cytryny.
Składniki na Muhammarę (1 miseczka):
- 4 czerwone papryki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka orzechów włoskich,
- 2 kromki czerstwego chleba lub 2 garście krakersów,
- 1/2 łyżeczki kuminu,
- 1/4 łyżeczki płatków chili,
- 1 łyżeczka syropu daktylowego lub klonowego,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól do smaku,
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie).
- Papryki umyć, przekroić na pół i i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec przez 40 minut, aż zaczną się pojawiać na papryce czarne plamki. Następnie przy pomocy szczypiec przełożyć paprykę do miski i przykryć folią spożywczą, do przestudzenia. Po przestudzeniu zdjąć z papryki skórkę i przełożyć ją do blendera.
- Do papryki dodać obrane ząbki czosnku, orzechy włoskie (jeśli macie ochotę możecie je wcześniej podprażyć na suchej patelni, nie jest to konieczne, ale nadaje dodatkowego smaku), krakersy, przyprawy i syrop, całość zblendować na gładko dodając oliwę z oliwek.
- Następnie całość spróbować i doprawić solą oraz ewentualnie sokiem z cytryny.
- Pasta najlepiej smakuje po przegryzieniu się w lodówce, jednak mało kto może się powstrzymać i czekać ;)






Podobne Wpisy